Nieuws

TIPS VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

Bent u net een onderneming gestart? Deze beginperiode is al spannend genoeg, daarom vijf tips die van pas zullen zijn na de inschrijving bij de KvK.

1. Wees goed bereikbaar

Uit onderzoek blijkt dat 55% van de eenmanszaken niet bereikbaar is voor klanten. Zorg ervoor dat u goed te bereiken bent voor (potentiële) klanten. Schakel de telefoon altijd door, zorg voor een goede voicemail, bel snel terug, meld tot wanneer u op vakantie bent, etc. De eerste indruk is bepalend, dus zorg voor een goede communicatie. Ook goed om over na te denken: hoe neemt u de telefoon op? Zorg dat de bedrijfsnaam erin voorkomt.

2. Houdt controle over geldstromen

Er zijn een hoop ondernemers die zeggen dat ze zelf een onderneming zijn gestart om hun passie te volgen en dat het hen niet te doen is om het geld. Dat is een mooie instelling, maar puntje bij paaltje is alles verbonden aan geld en kunnen uitgaven snel uit de hand lopen. Hou een balans bij, leer met geld omgaan, geldstromen inzien en verbeteren. Bedrijven gaan niet failliet door enthousiasme, maar door een verkeerd financieel beleid. Wij kunnen hierin een adviserende rol voor u spelen. Om u een duwtje de juiste richting op te geven, of om u volledig te begeleiden tijdens uw loopbaan als ondernemer.

3. Let op de kleintjes

Wie begint met een onderneming moet op veel gebieden investeren, maar het is raadzaam ook een beetje op de kleintjes te letten. Wat dat betreft is het net overleven in crisistijden. Denk aan dat rapport van veertig kantjes. Moet dat écht uitgeprint worden of voldoet een korte inzage op een eReader? Dingen als het besparen op telefonie- en energiekosten behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

4. Mogelijke subsidies

Het letten op de kleintjes gaat ook gepaard met het zoeken naar financiële meevallers. Misschien kunt u aanmerking maken op de startersaftrek, een durfkapitaal of een bijstand verlening voor zelfstandigen. Lees hier meer over verschillende subsidies.

5. Kijk terug

U bent de eerste jaren bij de start van uw onderneming geneigd om maar te blijven gaan. Investeren, regelwerk, knallen, de beste worden. Maar reflecteren is minstens zo belangrijk. Juist een moment van terugkoppeling is nodig om te zien waar de startup staat na maanden van zwoegen en doorbeunen. Daarbij is het een goed moment om eventueel de toekomstvisie bij te stellen.


Bron: www.deondernemer.nl; www.ikgastarten.nl